23/11/2023

Het verleden, heden en toekomst van secundaire arbeidsvoorwaarden en andere beloningen

Met 150 mensen in het publiek, een keynote presentatie, meerdere panels en break-out sessies was ons REWARD van afgelopen september evenement een succes. Er werden die dag belangrijke inzichten gedeeld. Lees deze blog als je er bij was en een opfrisser wilt of niet in het publiek aanwezig was maar wel graag wat waardevolle inzichten kunt gebruiken.

In deze tweede blog gaan we in op het eerste panel van de dag, met Samantha Figueroa van Booking.com, Frank van der Leeden van Adyen en Lucas Sondelski van Personio. Laten we eens kijken wat ze te zeggen hadden over de staat van secundaire arbeidsvoorwaarden (of ‘benefits’) – en hoe die er in de toekomst uit kan gaan zien. 

De grootst veranderingen voor benefits

Het panel besprak de grootste veranderingen van de afgelopen tien jaar binnen de wereld van belonen: een grotere focus op mentale gezondheid, het kantoor als een plek om samen te komen, de betekenis van benefits en aandelen al beloning.

Focus op mentale gezondheid

Mentale gezondheid lijkt tegenwoordig een essentieel onderdeel te zijn van het arbeidsvoorwaardenpakket. Het staat niet alleen bovenaan de maatschappelijke agenda, maar het is ook in bredere zin veelbesproken. Het is daardoor ook meer aanwezig binnen bedrijven en er wordt meer mee gedaan. Waar gezondheidsaanbieders eerst alleen op kleine schaal programma's en diensten aanboden op het gebied van mentale gezondheid, bieden ook grotere leveranciers uitgebreide programma's voor mentale gezondheid. Daarnaast zijn de afgelopen 10 jaar ook vruchtbaarheidsgerelateerde arbeidsvoorwaarden geïntroduceerd op de arbeidsmarkt. Met name in de VS, maar ook in Europa.

Het kantoor als plek om te ervaren

Met fulltime thuiswerken al weer een eindje achter ons wordt het kantoor veel meer gezien als een plek waar werknemers  met elkaar in contact komen, samen te werken en te socialisen. Nu veel bedrijven hybride werken, wat betekent dat niet iedereen elke dag op kantoor hoeft te zijn, is het ook tijd om opnieuw na te denken over secundaire arbeidsvoorwaarden en te focussen op wat werkt in een hybride omgeving.

Het benefitsaanbod is veel breder geworden

Zo'n twintig misschien zelfs tien jaar geleden waren de verwachtingen vooral gericht op verzekeringen en pensioen. Dat was het standaardpakket dat mensen van hun werkgever kregen. Nu worden secundaire arbeidsvoorwaarden gezien als alles wat het bedrijf de werknemer biedt, van lunchpakketten tot lokale kortingen en hybride werkregelingen. Daardoor is het minder duidelijk geworden wat een benefit nu eigenlijk is. Dat kan een uitdaging zijn, want werknemers moeten weten wat ze wordt aangeboden en begrijpen hoe ze er gebruik van kunnen maken. 

Aandelen voor iedereen

Aandelen zijn tegenwoordig steeds vaker een onderdeel van het compensatiepakket. Waar het eerst vooral voor management en C-suite werknemers beschikbaar was, worden aandelen het met name in de tech-industrie steeds vaker aan iedereen uitgegeven. Zo’n stukje bedrijf weggeven, dat spreekt mensen namelijk wel aan. Het idee is dat eigendom over het bedrijf belangrijk is en dat het zichtbaar en toegankelijk moet zijn. Via een handig platform, bijvoorbeeld. Op die manier kunnen werknemers altijd hun aandelen controleren en weten ze precies welke waarde ze hebben gekregen.

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

  • Personalisatie en flexibele benefits: Hoe kunnen we rekening houden met verschillende generaties op de werkvloer. En hoe zorgen we ervoor dat mensen hun arbeidsvoorwaardenpakket kunnen aanpassen aan hun levensfase? Bedrijven moeten zich afvragen wat mogelijk, maar vooral wat zinvol is.
  • Digitalisatie: Mensen willen weten wat ze tot hun beschikking hebben en hoe dat dan werkt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers makkelijker toegang hebben tot hun benefits? Is een benefits chatbot, die je vragen kunt stellen om je pakket beter te begrijpen, de oplossing?
  • Transparantie: Transparantie rondom salaris en de waarde van het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket gaat een grotere rol spelen. Hopelijk leidt dat bij werknemers ook tot meer begrip en waardering.
  • Alternatieve manieren van werken: De impact van het verschil tussen thuiswerken en werken vanaf kantoor moet nog worden uitgezocht. Omdat we het sociale aspect (en de positieve effecten daarvan) missen, is er op de een een terugkeer naar kantoor nodig. Het hoeft niet alleen voor het werk te zijn, maar er is iets nodig om de effecten van werken op afstand te compenseren.
  • De rol van AI: AI zal een belangrijke factor zijn. De vraag blijft wel wat de precieze rol zal zijn. In het algemeen heeft AI de potentie om het 'number chrusing' over te nemen. Specifiek voor belonen en arbeidsvoorwaarden heeft AI potentieel op het gebied van benchmarking, omdat het een sterk hulpmiddel is bij het verzamelen van gegevens en het verbinden van systemen. We kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om sneller betere gegevens te krijgen. Voor de toekomst blijft het de vraag hoe AI werknemers daadwerkelijk kan helpen, maar ook of we secundaire arbeidsvoorwaarden persoonlijker kunnen maken met behulp van AI.