15/08/2023

Verrijk je CAO met flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden

Verrijk je CAO met Flexibele Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Een goede CAO vormt een stevige basis voor salaris, vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Toch krijgen we bij YourCampus vaak de vraag “wat kan ik mijn werknemers nog meer aanbieden?”. Door een CAO lijken namelijk alle afspraken tussen werknemer en werkgever al zwart op wit te staan. Daardoor lijkt er geen ruimte meer te zijn om er nog een schepje bovenop te doen. Maar dat kan zeker. Er zijn mogelijkheden naast de CAO. En dat schepje erbovenop? Dat kan er zomaar voor zorgen dat jij meer opvalt als werkgever.

Even opfrissen: wat valt er binnen de CAO?

Zoals je weet is een CAO (de collectieve arbeidsovereenkomst) een overeenkomst tussen één of meer werkgevers(organisaties) en één of meer werknemers(organisaties) of vakbonden. In de CAO staan de afspraken voor grotere groepen werknemers en werkgevers, bijvoorbeeld van binnen een branche of bedrijfssector.  

In de CAO zijn onder andere afspraken vastgesteld over:

 • Salaris (en de loonschalen)
 • Ontslagregelingen en opzegtermijn 
 • Pensioenregelingen
 • Vakantiedagen
 • Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof
 • Scholing

Naast de secundaire arbeidsvoorwaarden ('benefits') die tussen dit lijstje staan – pensioen, vakantiedagen en scholing – is er zéker nog ruimte voor extra arbeidsvoorwaarden. Bedrijven kunnen namelijk ook nog zelf extra secundaire arbeidsvoorwaarden invullen. Óók als er een CAO is. In dat geval zijn dit extra’s, bovenop de verplichte arbeidsvoorwaarden die in de CAO zijn vastgesteld. Deze benefits kunnen worden gefinancierd vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

De WKR

De werkkostenregeling, ook wel de WKR, is een belangrijke regeling voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Alhoewel het niet een potje met geld is, gaat het wel om een bepaald bedrag. De WKR biedt namelijk de mogelijkheid om bepaalde vergoedingen, waaronder benefits, tot een bepaald bedrag onbelast te vergoeden. De hoogte van het onbelaste bedrag dat mag worden uitgegeven, is gebonden aan de loonsom. In dit artikel lees je meer over hoe de WKR precies werkt.

Hoe je de WKR invult is niet in de CAO opgenomen. Het is aan de werkgever zelf om te bepalen hoe de vrije ruimte wordt benut. De werkgever kan er dus ook voor kiezen om het onbelaste bedrag van de WKR te gebruiken om werknemers extra te belonen.

Extra voordelen boven op de CAO?

Er zijn een aantal dingen die buiten de CAO afgesproken worden. Zoals:

 • Leaseauto
 • Fiets van de zaak 
 • Verzekeringen 
 • Sportabonnement 
 • Vrijwilligerswerk
 • Donaties
 • Mentale ondersteuning

Dat is belangrijk om te weten, want dit zijn precies de extra secundaire arbeidsvoorwaarden die jij kunt aanbieden om op te vallen.

Het YourCampus platform

Via ons platform kun je flexibele werknemerscompensatie aanbieden. Wij geven werknemers de autonomie om zelf hun benefits te kiezen en flexibel hun budgetten te gebruiken. Hieronder vind je een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die via de YourCampus app flexibel aangeboden kunnen worden. 

Vakantiedagen

Vakantiegeld en vrije dagen worden bepaald in de CAO. Toch kun je deze als werkgever flexibel aanbieden. Belangrijk is wel dat het daarbij om de bovenwettelijke vakantiedagen gaat. Ook vakantiegeld kan flexibel uitbetaald worden, bijvoorbeeld per maand, zolang het voldoet aan het wettelijke minimum van 8%. Werknemers kunnen hun vakantiedagen bijvoorbeeld verkopen in ruil voor salaris, of feestdagen uitruilen voor een vakantiedag. Het uitbetalen van vakantiegeld kan geregeld worden via de YourCampus app

Fiets van de zaak

Dankzij het fietsplan gaat het financieren van de fiets van de zaak buiten de CAO én buiten de WKR om. Werknemers kunnen in de YourCampus app een leasefiets aanvragen bij Lease a Bike. Deze leasefiets wordt uiteindelijk door de werknemer zelf betaald, maar dan vanuit hun brutoloon. Dit kost jou, als werknemer, financieel gezien uiteindelijk niets extra’s. Wel zorgt het voor blije én gezonde werknemers.

Wil je de leasefiets in jouw organisatie introduceren? Lees hier meer over Lease a Bike.

Sportabonnement

Eén van de grootste categorieën in de YourCampus app is ‘Gezondheid’. De sport- en sportschoolabonnementen zijn één van de meest gekozen benefits die YourCampus aanbiedt. Die benefits zijn flexibel, omdat werknemers ze zelf met een keuzebudget in de app kunnen selecteren.

Er zijn een aantal redenen waarom het voor een werknemer interessant is om sporten te stimuleren. Eén van de belangrijkste redenen is de gezondheidsvoordelen van het sporten zelf. Ook de ondernemer heeft hier een voordeel bij. Want de gezondheidsvoordelen van sporten zorgen ervoor dat werknemers beter zullen presteren en productiever zijn. Een betere gezondheid kan daarnaast ziekteverzuim voorkomen. 

In de YourCampus app kunnen gebruikers kiezen uit een breed aanbod van sportpartners met sportscholen verspreid over Nederland. Een aantal voorbeelden zijn: Basic-Fit, Anytime Fitness, ClassPass, Fit20, TrainMore, SportCity en Bedrijfsfitness Nederland.

Coaching & mentale gezondheid

Ook persoonlijke coaching en meditatie-apps kunnen helpen om de mentale gezondheid van je werknemers te verbeteren. Een waardevolle toevoeging boven op de CAO, omdat het bij dit soort services vooral om preventieve zorg gaat. Via YourCampus zijn er veel verschillende mogelijkheden en we bieden ze op twee manieren aan: als add-on (waardoor het onder bedrijfskosten valt) en als benefit.

Add-ons

Inuka en Headspace zijn add-ons die allebei helpen met het verbeteren van de mentale gezondheid van je werknemers. Add-ons werken net weer wat anders dan onze benefits: het zijn extra arbeidsvoorwaarden die je aan al je werkgevers kunt aanbieden. Wanneer een werknemer een add-on selecteert, geven ze er geen budget aan uit. De add-ons kunnen onder bedrijfskosten gebudgetteerd worden, waardoor ze geen vrije ruimte van de WKR opnemen:

Met Inuka verbeter je het welzijn van jouw medewerkers. Inuka biedt oplossingsgerichte therapie voor werknemers. Hun doel is om problemen behapbaar te maken, zodat ze aangepakt kunnen worden. Inuka is een laagdrempelige service. De coaches op het platform zijn er ook voor de dagelijkse uitdagingen.

Headspace is een meditatie en mindfulness app met uren aan originele sessies. Of werknemers nou stress ervaren, willen ontspannen, meer aan mindfulness willen doen, of behoefte hebben aan slaap meditatie, in de Headspace app is er genoeg content. Zo blijkt dat 10 dagen Headspace gebruiken stress al verlaagt met 14%.  

Benefits

Er zijn ook nog benefits in de categorie Gezondheid die het welzijn van je werknemers kunnen bevorderen: Champ Yoga en Meditation Moments.

Champ Yoga: YourCampus gebruikers krijgen een exclusieve deal van 3 lessen voor een verlaagd tarief. Er zijn 250 locaties waar een yogales gevolgd kan worden. Daarbovenop krijgen ze ook nog 3 maanden gratis toegang tot de mobiele app House of Deep Relax. 

Meditation Moments is een Nederlandse meditatie-app. Er zijn meer dan 200 meditatiesessies te beluisteren, van 3 minuten tot 60 minuten. Perfect dus om even op een drukke dag tot rust te komen. In de app vinden gebruikers programma’s over meditatie, ademhaling en mindset.

Donaties

Via het platform The Social Handshake kunnen werknemers een LoonGift doen vanuit hun brutoloon. Dit gaat buiten de WKR om. Een ander voordeel is dat het netto bedrag dat wordt gedoneerd hoger wordt vanwege belastingvoordeel. Hier hoef je als werkgever dus geen extra budget voor vrij te maken! 

Via YourCampus kunnen werknemers ook (een deel van) hun benefits budget doneren aan Giro 555 (voor Oekraïne, Syrië en Turkije) en CARE Nederland. Deze goede doelen staan als benefit in de app. Werknemers kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen doneren.

Perks

Naast benefits – de flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden waar werknemers hun budget aan kunnen besteden – heeft de YourCampus app een groot aanbod van Perks. Perks zijn exclusieve kortingen en deals die alleen in de YourCampus app beschikbaar zijn. 

Eén zo’n perk is de collectieve zorgverzekering bij OHRA die YourCampus gebruikers via de app kunnen afsluiten. Ze krijgen daardoor een aantal gezonde collectieve extra’s bij hun OHRA zorgverzekering. Andere voorbeelden van perks zijn korting op je mobiele telefoonabonnement via UnitedConsumers,  korting op producten van Apple en cashback op een Ziggo internet & TV abonnement. Deze kortingen kunnen bijdragen aan het verlichten van de vaste lasten. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Vraag het ons team