12/09/2023

Een moderne benefits oplossing voor de ‘niet ziek zijn bonus’

Een moderne benefits oplossing voor de ‘niet ziek zijn bonus’

Van Dijnsen is een totaalinstallateur die een volledige service biedt, met advies, design en onderhoud van gebouwinstallaties. Van Dijnsen is een familiebedrijf, maar onderscheid zichzelf door projecten aan te pakken die normaal door grotere bedrijven worden gedaan. Ze hebben zowel werknemers op kantoor als buitendienstmedewerkers, die adviseren, projecten maken en projecten onderhouden.

Van Dijnsen had een mooi benefitspakket; werknemers kregen een winstuitkering, een goed pensioenplan en werden in het zonnetje gezet bij een werk jubileum. Toch was er één ding waar Bianca van den Tol, HR manager bij Van Dijnsen, tegenaan liep.

Een ouderwetse oplossing voor een tijdloos probleem

Van Dijnsen had een ‘niet ziek zijn bonus’, waarbij collega’s een beloning kregen wanneer ze voor een jaar niet ziek waren geweest. Maar collega’s die wel ziek waren geweest, kregen die bonus natuurlijk niet. Dat vond Bianca te ouderwets. 

Ook al werd de bonus gebruikt om ziekteverzuim tegen te gaan, zorgde het daarnaast niet voor de resultaten die Van Dijnsen voor ogen had. Daarnaast zag Bianca ook dat de bonus maar bij een klein deel van de organisatie terecht kwam. Soms kun je nou eenmaal niet voorkomen dat je ziek wordt. 

Het was tijd voor een andere insteek

Van Dijnsen ging op zoek naar een alternatief voor de bonus. Ze wilde de focus leggen op gezondheidsmanagement in plaats van verzuimmanagement. Door te focussen op de gezondheid van werknemers, hoopten ze bij Van Dijnsen tegelijkertijd ziekteverzuim te verlagen. 

"We wilden veel meer inzetten op het voorkomen van ziekteverzuim. Eigenlijk wilden we van verzuimmanagement naar gezondheidsmanagement gaan. Dus niet, wanneer mensen ziek zijn, kijken ‘wat gaan we dan doen?’, maar, ‘hoe kunnen we meer inzetten om het ziekteverzuim te verlagen? Vandaar dat wij om ons heen zijn gaan kijken naar aanbieders.” - Bianca van den Tol, HR manager at Van Dijnsen

Ze vond YourCampus en het was precies wat ze zocht. Het was een oplossing die paste bij het volledige, diverse werknemersbestand en stond mooi in lijn met de waarden ‘sociaal en betrokken’, van Van Dijnsen.

Vooral dat YourCampus een platform is wat benefits aanbiedt van veel verschillende partners, paste perfect. Losse aanbieders vinden was niet zo zeer het probleem. Eén plaats voor alles vinden, die benefits biedt waar 160 werknemers enthousiast van worden, was wel een uitdaging. 

Daar komt nog eens bij dat er werknemers van 17 jaar oud tot 65 jaar in dienst zijn. Dat er werknemers zijn die op kantoor zitten en buitendiensten draaien. En dat er zowel mannen als vrouwen in dienst zijn. Een diverse groep dus, om maar niet te beginnen over de leerlingen in opleiding en zij-instromers bij Van Dijnsen.

Inzetten op vitaliteit

“Wat we hopen te bereiken is een stukje betrokkenheid van de werknemer. Dat onze collega’s dat ook beseffen, dat we inzetten op hun vitaliteit. We zetten de app echt in op inspanning en ontspanning. We hebben daarin ook met YourCampus een keuze kunnen maken tussen de diverse aanbieders die dat stukje vitaliteit aanbieden. Van fysieke inspanning, tot mentale ontspanning.” - Bianca van den Tol

In de YourCampus app kunnen werknemers bewuste keuzes maken. Bijvoorbeeld door te shoppen bij winkels die sportkleding aanbieden, of verse maaltijden te selecteren, zodat ze daar thuis van ontzorgt kunnen worden.

“We hebben ook de mogelijkheid dat werknemers zelf hun declaraties in kunnen dienen. Daarvan zien we dat dat nu al een groot succes is.” - Bianca van den Tol

Resultaten

Na een paar maanden maakt ongeveer de helft van de werknemers gebruik van de YourCampus app. “Voor ons zou het een groot succes zijn als iedereen gebruikmaakt van het budget. We hebben er bewust voor gekozen om het budget ook na een jaar te laten vervallen, zodat medewerkers in ieder geval één keer per jaar heel bewust met hun vitaliteit bezig zijn.”

Bianca hoopt vooral dat werknemers op een bewuste manier op hun gezondheid kunnen focussen. Als ze daar ook het ziekteverzuim mee kunnen verlagen, is het al helemaal een win-win situatie voor Bianca.